Bezienswaardigheden op Menorca

Er zijn op Menorca niet bijzonder veel bezienswaardigheden te vinden. De Bezienswaardigheden die je tegenkomt hebben hoofdzakelijk te maken met de bijzondere geschiedenis van het eiland. Denk hierbij aan verschillende archeologische vindplaatsen of aan monumenten zoals je ze tegenkomt op de Monte Toro. Verder zijn er op het eiland behoorlijk wat bezienswaardigheden van natuurlijk oorsprong te vinden. Het beste voorbeeld hiervan is het Parque Natural des s’Albufera des Grau, maar ook de Cova des Coloms zijn zeker een bezoekje waard.Monte Toro

De Monte Toro is het hoogste punt van Menorca. Een bezoek aan deze 358 meter hoge heuvel is dus het letterlijke hoogtepunt van je vakantie op Menorca. Je kunt de top van de Monte Torro bereiken via een smalle slingerweg die start in Es Mercadal. Er is boven op de heuvel een klooster, een restaurant, een monument en een grote parkeerplaats te vinden.
Het monument is gebouwd in de vorige eeuw ter nagedachtenis aan de Menorcanen die gesneuveld zijn tijdens de oorlog in Marokko. Het klooster, Santuarii de Toro stamt uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. Het klooster is vooral bekend om het beeld van de Verge del Toro. Volgens een oude legende is dit beeld gevonden door een groep monniken nadat een stier hun de weg had gewezen.
De belangrijkste bezienswaardigheid van de heuvel is natuurlijk het indrukwekkende uitzicht. Tenminste als het niet zo mistig is als toen wij op de top stonden. Bij helder weer kun je vanaf de heuvel het grootste deel van Menorca zien en zelfs de contouren van het bergachtige landschap van Mallorca. Vooral het zicht op de plaats Fornells en de bijbehorende baai is prachtig.

Parque Natural des s’Albufera des Grau

Het Parque Natural des s’Albufera des Grau is te vinden in het noordoostelijke deel van Menorca en spreidt zich uit tussen de plaatsen Es Grau en Port d’Addaia. Het park is bijzonder groen, het is dan ook natste deel van het eiland. Door de vele kleine poeltjes en meren komen er in het natuurgebied behoorlijk wat bijzondere vogels en andere diersoorten voor. In het park is een educatiecentrum te vinden waar je alles over dit gebied te weten kunt komen. Wil je meer van het natuurpark zien dan kun je één van de vele wandeltochten door het Parque Natural des s’Albufera des Grau volgen. Vanuit het dorpje Es Grau vertrekken er kajaktochten, zodat je grote delen van het park vanuit het water kunt bekijken.

Fortelasa de Isabel II

Het Fortelasa de Isabel II, ook wel bekend al La Mola de Menorca, is een immens fort in het centraal oostelijke deel van het eiland. Het fort kijkt uit over de Middellandse zee en de stad Mahon. Het militaire complex is gebouwd halverwege de negentiende eeuw, maar sommige delen van het fort stammen uit de achttiende eeuw. Het fort was oorspronkelijk bedoeld om de stad Mahon, zijn haven en het eiland Menorca te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf.
Vandaag de dag is het fort omgetoverd tot een toeristische attractie die bijna in zijn geheel bezocht kan worden. Wil je echter alle delen van het fort zien dan ben je behoorlijk lang bezig. Met alleen de hoogtepunten ben je ongeveer een uurtje of twee zoet. Dit zit hem voornamelijk in de uitgestrektheid van het terrein. Het meest indrukwekkende onderdeel van het fort is de Galeria Aspillerada. Deze enorme gewelvengang mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan het fort. Als je het fort gaat bezoeken doe dit dan niet op een te warme dag of op het heetste van de dag. Er is op het terrein, maar weinig schaduw te vinden en alleen wat automaten waar je iets te drinken kunt kopen.

Faro de Favaritx

De vuurtoren Faro de Favaritx is te vinden op de Cap de Favaritx in het natuurpark Parque Natural des s’Albufera des Grau. Het is met name het ruige karakter van de landtong waar de vuurtoren op te vinden is die de toeristen hiernaartoe trekt. Je kunt de vuurtoren alleen bereiken via een smalle weg die uiteindelijk naar een gesloten hek leidt. Dit hek kun je openmaken en verder rijden naar de punt van de landtong. Het terrein van de vuurtoren mag niet betreden worden, maar de ruige rotsachtige heuvels er rondom wel. Je kunt vanaf de Cap de Favaritx prachtige foto’s maken van Parque Natural des s’Albufera des Grau. Niet ver van de vuurtoren zijn er twee populaire stranden te vinden; Cala Presili en San Bartolome. Om deze stranden te kunnen bereiken moet je wel een behoorlijk stuk lopen door de rotsachtige omgeving van het natuurpark. Er zijn op deze stranden geen voorzieningen te vinden.

Torre d’en Galmes

De Torre d’en Galmes is één van de belangrijkste overblijfselen van de eerste bewoning van het eiland Menorca. Op deze site zijn verschillende bouwwerken uit de Talaiotische periode. Over deze eerste bewoning van Menorca is niet veel bekend. Zo is nog steeds niet duidelijk waar de verschillende gebouwen voor dienden en waarom ze juist deze vorm hadden.
Het voormalige dorp Torre d’en Galmes is hoogstwaarschijnlijk gesticht in de veertiende eeuw voor Christus. En er hebben tot net voor onze jaartelling mensen gewoond. Vandaag de dag hoort Torre d’en Galmes tot de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland. Het is één van de weinige archeologische vindplaatsen waar je entree moet betalen, maar dit is het meer dan waard. Je kunt ongeveer rekenen dat je een uur tot anderhalf uur kwijt bent met het bezoeken van deze bezienswaardigheid.

Cova des Coloms

De Cova des Coloms is een grote natuurlijke grot in het centraal zuidelijke deel van Menorca. De grot draagt de bijnaam “de kathedraal” Dit heeft alles te maken met de indrukwekkende afmetingen van de grot. Hij is namelijk meer dan honderd meter diep, vijftien meter breed en vierentwintig meter hoog. De grot kan alleen te voet bereikt worden vanuit het dorpje Es Migjorn Gran. Het is al met al een behoorlijk wandeltocht, maar met name de vergezichten onderweg maken dit tot een aangename excursie.
Over de grot worden verschillende mythes en legendes verteld. Volgens sommigen zou de grot zelfs een rol hebben gespeeld in de Odyssee van Homerus.

Faro de Cavalleria

De vuurtoren “Faro de Cavalleria” bevindt zich op het meest noordelijke puntje van het eiland Menorca. Onder andere hierdoor is deze vuurtoren en de omliggende kaap voor veel toeristen een populaire bezienswaardigheid. De weg naar de vuurtoren is indrukwekkend met allerlei kleine baaitjes en indrukwekkende vergezichten. Er zijn ook enkele kleinere en grote stranden te vinden. Het bekendste is Playas de Cavelleria. De vuurtoren zelf kan niet bezocht worden, maar op het terrein is wel een klein eettentje te vinden.
Volgens sommigen is de kaap waar deze vuurtoren op te vinden is de beste plaats van het eiland om de zon op te zien komen.

Zoölogisch park Lloc de Menorca

De dierentuin van Menorca, Zoölogisch park Lloc de Menorca, is een ideale bezienswaardigheid voor als je een keer niet naar het strand wilt. De dierentuin is vooral gericht op jongere kinderen. Naast de verschillende diersoorten is er ook een speeltuin te vinden.
Verwacht er geen hele exotische beesten zoals olifanten, giraffen of leeuwen. Wel zijn er verschillende apen, struisvogels en inheemse diersoorten in de dierentuin te vinden. De dierentuin is niet groot en in enkele uren heb je alle delen van Zoölogisch park Lloc de Menorca wel gezien.

Barranco d’Algendar

De Barranco d’Algendar is een bijzondere zeven kilometerslange kloof die tot de mooiste natuurgebieden van Menorca hoort. De kloof is vooral populair onder wandelaars en mountainbikers. De smalle paadjes die de stroom van de kloof volgen nemen je mee langs oude archeologische vindplaatsen en indrukwekkende vergezichten. Het is het water dat het hele jaar door de Barranco d’Algendar stroomt dat de omgeving zo mooi maakt. Het is hier namelijk veel groener dan op vele andere plaatsen op het eiland.
Wil je het pad langs de kloof te gaan volgen zorg dan wel voor goed schoeisel en voldoende te eten en te drinken, want onderweg zul je niets tegenkomen.

Basilica de Son Bou

Basilica de Son Bou is na het strand de belangrijkste bezienswaardigheid van de badplaats Son Bou. Van de oude basiliek is vandaag de dag niet veel meer bewaard gebleven dan de oude fundering. De basiliek zou in de vijfde eeuw na Christus gebouwd zijn. De resten van de basiliek zijn pas in de tweede helft van de vorige eeuw herontdekt. Naast de basiliek is tevens een oud necropolis gevonden. Het terrein van de basiliek wordt beschermd door een muur en kan niet betreden worden. De muur is echter niet al te hoog waardoor je een goed zicht hebt op de oude resten van de Basilica de Son Bou.

Naveta de Tudons

De Naveta de Tudons is een grafmonument dat tussen de tiende en de achtste eeuw voor Christus gebouwd moet zijn. Het massagraf werd herontdekt in de jaren dertig van de vorige eeuw en in de jaren vijftig herbouwd. Tijdens de herbouw en de daarbij horende archeologische opgravingen zijn er verschillende juwelen en aardewerken potten gevonden.
De Naveta de Tudons zijn te bezoeken en te vinden langs de snelweg tussen de plaatsen Ferrières en Ciutadella de Menorca.

Overige archeologische vondsten op Menorca

Er op Menorca in totaal ongeveer 1.500 archeologische vindplaatsen. In sommige gevallen gaat het hierbij om niet meer dan een paar stenen die op elkaar zijn gestapeld. In andere gevallen gaat het om prehistorische dorpen , oude grafmonumenten of andere grote bouwwerken. Ondanks dat er op Menorca zoveel gevonden is uit deze periode is er over het volk dat hier leefde en de manier van leven niet heel veel bekend. Dit komt omdat het volk geen schrift kende. Als je over Menorca rijdt, en dan met name op de wegen naast de hoofdweg, kom je elke paar kilometer wel en bordje tegen met hierop een nieuwe historische vindplaats. Ze zijn niet allemaal de moeite van het bezoeken waard, maar stop zeker bij een paar zodat je een idee hebt wat er op het eiland allemaal te zien is.