Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Menorca is het handig om er al het één en ander over het eiland op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen wat je allemaal wel en niet wilt zien op het eiland. Dit kan je zeker tijdens een kort bezoek aan Menorca veel tijd besparen. In tegenstelling tot het nabij gelegen Mallorca zijn er minder bijzondere dorpen of bezienswaardigheden te vinden op het eiland, maar Menorca heeft zeker genoeg te bieden. Met name de vele prachtige stranden en bijzondere baaien zijn geliefd bij veel van de toeristen die het eiland aandoen.
Laat je hier niet te strak door je schema leiden want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis, maar blijf altijd flexibel in je planning.

Let op het reisadvies en de coronaregels

Wel of niet op vakantie naar Menorca? Let goed op het reisadvies voor Spanje en de Balearen. Bij een ‘code oranje’ worden vakanties afgeraden, bij code groen of geel is er vanuit Nederland geen negatief reisadvies. Kijk ook goed welke regels Menorca hanteert voor reizigers. Hoe zit het met mensen die gevaccineerd zijn? Heb je een negatieve coronatest nodig? Gelden er lokaal beperken waar je rekening mee moet houden? Reisorganisatie TUI heeft deze informatie op een rijtje gezet:

>>> bekijk de actuele coronaregels voor Menorca

Wil je een vakantie boeken naar Menorca? Kijk dan zeker even naar de Menorca vakanties bij TUI.nl. Ze bieden pakketreizen naar Menorca aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Menorca vakantie boeken bij TUI betekent:
 geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk de Menorca vakanties op TUI.nl

Reisdocumenten en douane

Spanje hoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, ze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater

Het kraanwater is hier drinkbaar, maar heeft een chloorsmaak. Het is hierdoor wel geschikt om je tanden mee te poetsen, maar als drinkwater zou ik het afraden. Als drinkwater kun je beter flessenwater gebruiken. Van het kraanwater op Menorca zal je niet ziek worden dus in noodgevallen kun je het zeker drinken maar aangenaam is anders.
In hotels, restaurants of bars waar ze met een postmix installatie werken kan de frisdrank dezelfde bijsmaak hebben.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Spanje en dus ook op Menorca dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

Op de Balearen wijken de nationale feestdagen iets af van de feestdagen die gelden op het Spaanse vaste land. Naast de nationale feestdagen heeft iedere stad of dorp wel een eigen feest. Deze feesten hebben vaak een religieuze oorsprong en gaan vaak gepaard met veel zang en dans.

Overzicht van feestdagen op Mallorca:
1 jan Nieuwjaar (Cap d’any)
6 jan Driekoningen (Els Reis Mags)
1 mrt Dag van de Balearen (Dia de les Illes Balears)
1 mei Dag van de Arbeid (Fiesta del Trabajo)
25 jul St. Jacobsdag (Sant Jaume)
15 aug Maria Hemelvaart (L’Assumpció)
12 okt Nationale feestdag (Dia de la Hispanitat)
1 nov Allerheiligen (Tots Sants)
6 dec Dag van de grondwet (Dia de la Constitución)
8 dec. De onbevlekte ontvangenis van Maria (La Inmaculada Concepció)
25 / 26 dec Kerstmis (Nadal)

Daarnaast zijn er nog enkele feestdagen die per jaar van datum verschillen zoals Pasen, Pinksteren en Goede Vrijdag. Carnaval wordt in de plaatsen op Menorca gevierd; de bekendste is Ciutadella de Menorca.

Geld

Net als in Nederland en in de rest van Spanje betaal je hier met de euro. Er zijn zeker in Mahon, Ciutadella de Menorca en in de toeristische kustplaatsen genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse pinpas terecht kan. In de kleinere dorpen op het eiland is dit vaak lastiger.
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Dit is echter niet overal het geval dus zorg dat je enkele contanten op zak heb.

Fooi

Veel mensen die in de horeca of de toeristenindustrie werken zijn gewend om een fooi te krijgen. De hoogte van deze fooi hangt echter wel af van de geleverde service. Normaalgesproken geef je de ober vijf tot tien procent van het totaal van de rekening, een gids enkele euro’s en ditzelfde geld voor taxichauffeurs.
Voor het kamermeisje laat je wat kleingeld achter op je kussen en de bellboy krijgt gemiddeld een euro per koffer. Bedenk wel deze fooien zijn niet verplicht, maar worden gezien als een blijk van waardering voor de geleverde service. Is de service slecht schroom dan niet om geen fooi te geven.

Telefoon, internet en wifi

Het gsm-bereik op Menorca is zo goed als overal op het eiland erg goed tot uitstekend. Hetzelfde geld voor het 3G en 4G netwerk op het eiland. Alleen in de meest afgelegen delen van het eiland kan het voorkomen dat je geen netwerk hebt.
Er zijn op Menorca behoorlijk wat hotels, bars en restaurants te vinden waar je gebruik kunt maken van gratis wifi. In veel gevallen gaat het hierbij om een versleuteld netwerk. De code is in veel gevallen wel te vinden in een menu of op een deur. Zie je hem niet dan kan de ober, barman of receptie voor de oplossing zorgen. Als je wifi wilt op je hotelkamer is het verstandig om dit vooraf goed te controleren het is hier namelijk verre van standaard om wifi op de kamer aan te bieden. In veel hotels is er alleen wifi in de lobby en om hier gebruik van te kunnen maken moet je een code kopen die dan voor een bepaalde tijd geldig is.

Openingstijden

De winkels in de toeristische plaatsen zijn in de meeste gevallen zeven dagen in de week geopend van 10:00 tot 21:00 en is sommige gevallen zelfs nog later. Sommige van de winkels en verhuurbureaus sluiten tussen 13:30 en 16:30, maar dit verschilt erg per winkel en per plaats. De openbare instellingen op het eiland zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 14:30.

Tijdsverschil

Spanje ligt in dezelfde tijdszone als Nederland waardoor er geen tijdsverschil is tussen de twee landen. De zomer en wintertijd loopt hier tevens gelijk.

Taal

Net als in Catalonië is het Catalaans op Menorca de belangrijkste taal. Spaans is de tweede taal van het eiland maar wordt door sommige inwoners van het eiland liever niet gesproken. De mensen die in de horeca en de toeristenindustrie werkzaam zijn spreken over het algemeen allemaal goed Engels. Op de meeste plaatsen zijn er menukaarten te verkrijgen in meerdere talen. Op sommige plaatsen zelfs in het Nederlands, maar meestal alleen in het Catalaans, Spaans, Engels en Duits.

Veiligheid

Menorca is van alle Balearen het veiligste eiland. De kans dat je er beroofd wordt of te maken krijgt met criminaliteit is er klein. Menorca mag dan een veilig eiland zijn, je moet natuurlijk wel altijd je gezonde verstand blijven gebruiken. Leg waardevolle spullen in de kluis, laat geen dingen van waarde achter in je huurauto en wees zeker op de meer toeristische plaatsen op je hoede voor zakkenrollers.

Alarmnummer

Het nationale alarmnummer van Spanje is 112.

Prijzen

De prijzen op Mallorca liggen iets lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. De prijzen in de supermarkt liggen gemiddeld tien procent lager dan in Nederland. In een gemiddeld restaurant eet je een voor, hoofd en nagerecht tussen de twintig en de dertig euro. Goedkoper kan natuurlijk ook, maar hier zal de kwaliteit dan ook naar zijn.