Reizen naar Menorca en vervoer op Menorca

De enige manier om vanuit Nederland naar Menorca te reizen is met het vliegtuig. In de zomermaanden kan dit via een directe vlucht, in de winterperiode zal je een tussenstop moeten maken. Op Menorca kun je jezelf het gemakkelijkst voortbewegen met een huurauto. Met een auto kun alle delen van het eiland gemakkelijk bezoeken. Wil je liever geen autorijden op je vakantie dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een scooter of fiets te huren. Als je gaat fietsen moet je er wel rekening mee houden dat het centrale deel van het eiland behoorlijk heuvelachtig is.
Je kunt ook gebruik maken van het openbaar vervoer. Dit is relatief goed geregeld en goedkoop.Vliegen naar Menorca

In de zomermaanden kun je vanaf meerdere luchthavens in Nederland en België direct naar Menorca vliegen. Vanuit Nederland met Tuifly en Transavia vanuit België met Jetair. Een vlucht vanuit Nederland naar Menorca zal ongeveer twee uur in beslag nemen, vanuit België zal dat 10 tot 15 minuten korter zijn. De terugvlucht zal ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten langer duren.
De rest van het jaar gaan er geen directe vluchten vanuit de Benelux naar Menorca. Wil je toch graag dit Spaanse eiland bezoeken dan kun je via Barcelona, Madrid of een andere Spaanse stad, naar het eiland vliegen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de vlucht aanzienlijk langer zal duren door de overstap.
Een vlucht naar Menorca in het hoogseizoen is meestal gevuld met jonge gezinnen. Dit wil ook zeggen dat er behoorlijk wat kinderen op de vlucht zullen zitten. Dit kan voor de nodige onrust zorgen tijdens de vlucht. Je kunt dus het beste oordopjes meenemen. Vlieg je zelf met jonge kinderen zorg dan voor genoeg afleiding.

Aeropuerto de Menorca

Het vliegveld van Menorca is klein, maar van alle gemakken voorzien. Je kunt er gebruik maken van gratis wifi en er zijn meerdere winkeltjes en restaurants te vinden waar je de laatste souvenirs kunt kopen en je nog wat kunt eten voor je vlucht. Er is echter geen bagagedepot of de mogelijkheid om kluisjes te huren.

Transfers

Heb je een pakketreis geboekt dan zal er in de meeste gevallen een bus van de organiserende touroperator op je staan te wachten. Deze brengt je als je geluk hebt gelijk naar de plaats van bestemming. In de meeste gevallen moet je echter wachten tot je het halve eiland bezocht hebt en het merendeel van de bus al is uitgestapt voordat ze bij jouw vakantieadres zijn aangekomen.
Heb je geen pakketreis dan kun je vanaf het vliegveld met een bus, taxi of huurauto naar je plaats van bestemming reizen. De bus is het goedkoopst maar verre van handig. Je zal in de meeste gevallen een aantal keren moeten overstappen voor je in de juiste plaats bent aangekomen. Hier eenmaal aangekomen zal je te voet naar je hotel of appartement verder moeten. Taxi‘s zijn handig maar relatief duur.

Huurauto

Wil je wat van het eiland zien en je hebt geen zin om de bus de pakken dan is een huurauto de beste en enige optie. Je kunt van tevoren al een auto huren en deze oppikken bij het vliegveld. De kantoortjes van de meeste verhuurbureaus zijn te vinden in de aankomsthal op de plek waar de koffers van de band komen. Vanaf hier is het een paar minuten lopen naar de parkeergarage waar de auto’s staan.
Heb je niet een volledige vakantie een auto nodig dan kun je natuurlijk ook voor één of meerdere dagen een auto huren. In bijna iedere stad of toeristische badplaats zijn er meerdere verhuurbureaus te vinden waar je vrij goedkoop een kleine auto kunt huren. Om een auto te kunnen huren heb je een geldig rijbewijs, een paspoort en een creditcard nodig. Dit laatste is niet verplicht, maar wel zo handig. Heb je geen creditcard dan kun je de gewenste borg ook contant voldoen.

 

Vergelijk de verschillende huurauto aanbieders op Menorca met elkaar op Easyterra en betaal de beste prijs

Autorijden op Menorca

Het autorijden in Menorca verschilt niet veel met het rijden in de rest van Europa. De wegen zijn goed en de bewegwijzering is goed. Wel is het lastig dat er maar één grote doorgaande weg is en je als je van het ene dorp naar het andere dorp wilt rijden en dat je dus altijd via deze weg moet. Dit kan soms behoorlijk wat extra kilometers kosten. De kleinere wegen zijn vaak zo smal dat het lastig is als twee auto’s elkaar willen passeren. Rij hier dan ook niet te hard voor ieders veiligheid. De kleinere wegen kunnen soms zonder waarschuwing over gaan in een onverhard pad. Deze zijn vaak stoffig en slecht begaanbaar, maar zijn soms de enige manier om bij een bepaald strand of bezienswaardigheid te komen. Er staan bijna geen stoplichten op Menorca wel is er een overvloed aan rotondes te vinden.

Parkeren

Een parkeerplaats vinden in de buurt van je favoriete strand of in het centrum van één van de grotere steden of dorpen kan nog wel eens een uitdaging zijn. Vooral in de buurt van de stranden zijn vaak weinig parkeerplaatsen en zul je soms behoorlijke afstanden moeten lopen om bij het strand aan te komen. Gelukkig is het parkeren op de meeste plaatsen gratis. De uitzonderingen zijn de centra van de grotere steden en toeristische plaatsen. Let erop dat je altijd alle waardevolle spullen uit de auto haalt; zeker op verlaten parkeerplaatsen.

Taxi’s

Er zijn in de grotere plaatsen op Menorca in de buurt van toeristische bezienswaardigheden en in de badplaatsen altijd wel enkele taxi’s te vinden. De prijs van een taxi gaat via de meter of via een vooraf vastgesteld bedrag. Je moet er op rekenen dat gemiddeld iedere minuut in de taxi je een euro kost. De taxi’s zijn te herkennen aan het bordje bovenop de auto maar kunnen verder alle soorten auto’s zijn in diverse kleuren.

Openbaar vervoer

De enige vorm van openbaar vervoer op Menorca zijn stadsbussen. Deze rijden verschillende diensten en doen zo goed als ieder dorp op het eiland aan. Er zijn op het eiland geen treinen, metro’s of trams te vinden. De bussen zijn relatief goedkoop, maar het kan soms wel even duren voor je op de plaats van bestemming bent. E-bussen zijn te herkennen aan hun geel met rode kleur. Het busvervoer op Menorca wordt verzorgd door Transportes Menorca.

Varen

Vanaf verschillende badplaatsen kun je met een bootje een deel van het eiland verkennen. De boten komen in alle vormen en maten. Van grote Glassbotom boats waar je benedendeks van de vissen kunt genieten tot kleine gemotoriseerde rubberboten waar je zelf mee op pad kunt. Het leukst is natuurlijk om zelf een klein bootje te huren en de kust van Menorca verkennen. Zo ontdek je kleine stranden en baaien waar je soms in alle rust van de zon, zee en het strand kunt genieten. In de zomermaanden zal je echter niet de enige zijn die op dit idee is gekomen dus een privéstrand zal er jammer genoeg niet inzitten.
Ben je langer op vakantie op Menorca en wil je meer zien dan het eiland alleen, dan kun je via een veerdienst het nabijgelegen Mallorca bezoeken. Ook zijn er rechtstreekse veerdiensten met de steden Valencia en Barcelona. Deze veerdiensten vertrekken vanuit Mahon en Ciutadella de Menorca.

Fietsen

Mountainbikers, maar ook wielrenners kunnen hun hart ophalen in Menorca. De hoogteverschillen zijn dan wel niet zo groot als op het buureiland Mallorca, maar in het heuvelachtige centrale deel van het eiland kom je behoorlijk wat fietsers tegen. Het nadeel is wel dat er zo goed als geen aparte fietspaden voor fietsers te vinden zijn en je dus zo goed als altijd op de doorgaande weg aan het fietsen bent. Ook op de enige snelweg van het eiland mag je fietsen, maar of dat verstandig is, vraag ik me af. Je kunt op de meeste plaatsen redelijk tot goede fietsen huren. In de meeste gevallen gaat het hierbij om mountainbikes waar ook kinderstoeltjes op gezet kunnen worden. Wil je graag een racefiets huren dan zal je dit moeten doen bij de enkele specialist op het eiland en ruim van tevoren moeten reserveren. Anders dan Mallorca kent Menorca zo goed als geen fietstoerisme.