Steden en dorpen op Menorca

Er zijn op Menorca twee grotere plaatsen vinden, enkele kleine mooie dorpen en behoorlijk wat toeristische badplaatsen. De meeste badplaatsen hebben ongeveer hetzelfde uiterlijk met veel appartementencomplexen, hotels en mooie stranden. De meeste dorpen zijn in de loop van de jaren niet veel veranderd en hebben hun authentieke karakter weten te behouden. Dit zorgt in deze dorpen voor een speciale sfeer die uniek is voor het eiland. De twee grotere plaatsen Mahon en Ciutadella de Menorca zijn de beste plaatsen op het eiland voor een stedenbezoek of om even lekker te shoppen.Mahon

De stad Mahon, lokaal beter bekend als Maó, ligt in het oostelijke deel van het eiland. Mahon is na Ciutadella de Menorca de grootste stad van het eiland. Het is echter wel de hoofdstad van het eiland en door de aanwezigheid van het vliegveld is het ook de belangrijkste stad van Menorca. De stad bestaat uit grote buitenwijken en een klein historisch centrum. Vanuit dit historische centrum kijk je uit over de baai van Mahon en de daar bijbehorende haven. Dit uitzicht is één van de belangrijkste attracties van de stad. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de Eglesia del Carme, de Plaça d’Espanya, het Teatro Principal en het La Mola de Menorca.
Op 7 en 8 september wordt in de stad elk jaar het grootste feest van Menorca gevierd; het Fiestas de La Mare de Déu de Gràcia de Maò. Tijdens dit feest gaan steigerende paarden door de straten van historische centrum van de stad, terwijl de inwoners proberen het hart van het paard aan te raken.
Volgens sommige bronnen is de Mahon de plaats waar mayonaise is uitgevonden. De naam mayonaise zou een verbastering van de naam Mahonese.

Ciutadella de Menorca

Ciutadella de Menorca is net de grootste stad van het eiland met bijna 30.000 inwoners. De stad ligt in het westelijke deel van het eiland en is gebouwd rond een natuurlijke haven. Rond deze haven zijn behoorlijk wat leuke terrassen te vinden waar je heerlijke vis en schelpdieren kunt eten. Vanuit deze haven loop je via enkele trappen naar het historische centrum van de stad. Belangrijkste bezienswaardigheden van Ciutadella de Menorca zijn het Plaça d’es born met daaraan het Palau Salort en het Palau de Torre-Saura. Midden op het plein staat een obelisk ter herinnering aan de slachtoffers die vielen tijdens de Turkse invasie. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn het Castell Sant Nicolau, de Catedral de Menorca, de Iglesia del Sant Crist en de Mirador Port.
De leukste winkelstraat van de stad is de Ses Voltes met verschillende arcades en unieke winkeltjes.
Het historische deel van de stad is zo goed als autovrij, maar rondom het centrum zijn er verschillende plaatsen te vinden waar je de auto kunt parkeren.

Es Mercadel

Es Mercadel is één van de grotere plaatsen op Menorca. Het dorp is te vinden centraal op het eiland in de schaduw van de Monte Toro, het hoogste punt van het eiland. Vanuit Es Mercadel kun je via een slingerweg het top van deze 358 meter hoge berg bereiken. Het historische centrum van Es Marcedel heeft door de jaren heen ongeveer zijn originele karakter weten te behouden. Dit komt hoofdzakelijk door de rivier die tijdens de nattere periodes door het dorp stroomt. De bruggen en gangen maken Es Mercadel tot één van de meest karakteristieke dorpen van het eiland.
Belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp zijn de oude molen, het Centre Artesenal de Menorca en de Eglesia Sant Marti. In het autovrije centrum van het dorp zijn enkele leuke terrassen te vinden die de hele dag gevuld zijn met locals en toeristen.

Son Bou

Son Bou hoort tot de populairste toeristische badplaatsen van Menorca. De badplaats ligt in de gemeente Aliaor op ongeveer twintig kilometer afstand van de luchthaven van het eiland. Mede deze korte transfer maakt Son Bou tot een populaire bestemming op Menorca. De populairste attractie van Son Bou is echter het drie kilometerlange zandstrand. Hiermee beschikt het over de langste zandstrand van het eiland. Aan het einde van het strand liggen de resten van de basiliek, Basilica de Son Bou. Het terrein van de basiliek is niet opengesteld voor het publiek, maar je kunt er rondom lopen en dan krijg je een goed idee van hoe de basiliek er vroeger moet hebben uitgezien. In Son Bou zelf zijn behoorlijk wat villa’s, hotels en ressorts te vinden die in de zomermaanden gevuld zijn met toeristen. In het centrum van de badplaats kom je verschillende winkeltjes, restaurants en bars tegen.

Cala en Bosch

De badplaats Cala en Bosch is gebouwd rondom een oude vissershaven die vandaag de dag zo goed als uitsluitend gebruikt wordt voor zeiljachten en andere pleziervaartuigen. Rond deze haven zijn restaurants en bars te vinden die zo goed als allemaal gericht zijn op toeristen. Deze verblijven merendeels in de hotels en resorts die op loopafstand van de haven liggen. Eén van de belangrijkste publiekstrekkers van Cala en Bosch is het waterpark Aqua rock en de daarbij behorende kartbaan. De andere belangrijke bezienswaardigheden van Cala en Bosch zijn de stranden. Het grootste strand ligt ten oosten van Cala en Bosch in de wijk San Xorigeur op een steenworp afstand van de haven van Cala en Bosch ligt het smalle strand Playa Cala en Bosch. Deze stranden zijn in de zomermaanden behoorlijk druk waardoor het soms lastig is om een plaatsje te vinden.

Es Grau

Es Grau is een klein dorpje in het noordoostelijke deel van Menorca. Het dorpje zelf is niet heel erg bijzonder, maar het kijkt uit over het natuurpark S’Albufera d’Es Grau. Dit is het mooiste en belangrijkste natuurgebied van Menorca. Vanuit het dorp kun je verschillende wandelingen door het natuurgebied maken. In Es Grau zelf zijn enkele restaurants en bars te vinden en enkele bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het ecotoerisme. Zo kun je vanuit Es Grau bijvoorbeeld een kajaktocht maken langs het natuurgebied.
In het dorp zelf zijn opvallend veel vakantiehuizen te vinden. Deze zijn niet zoals in andere badplaatsen op het eiland allemaal hetzelfde, maar het zijn allemaal unieke woningen waardoor Es Grau zijn uitstraling als idyllisch dorp heeft weten te behouden.

Fornells

Fornells is één van de meest noordelijk gelegen plaatsen op Menorca. Het is van oorsprong een vissersplaats, maar de laatste jaren neemt het toerisme langzaamaan de overhand in het dorp. Je kun Kunt Fornells grofweg in twee delen scheiden, Fornells en Platges de Fornells. De delen liggen enkele kilometers van elkaar verwijderd. Fornells staat voornamelijk bekend om zijn haven, de vele visrestaurants in het centrum en de martellotoren. In dit dorp zijn naast de vele appartementencomplexen en vakantiewoningen ook nog enkele delen te vinden waar de plaatselijke bevolking woont. Platges de Fornells is een ander verhaal. Hier zijn alleen luxe vakantiehuizen en bungalows te vinden die een schitterend uitzicht hebben over de verschillende baaien in de regio. Er is een klein zandstrand te vinden, een supermarkt en een waterpark. De wateren rondom Platges de Fornells horen tot een beschermd natuurgebied. Je mag hier alleen duiken of vissen met een speciale vergunning. Snorkelen kun je hier wel. De kans is aanwezig dat je er kleine haaien tegenkomt.
De omgeving van Fornells staat bekend om zijn uitstekende watersportmogelijkheden. Zo kun je er surfen, zeilen, kajakken vissen en duiken.

Punta Prima

Punta Prima is een kleine badplaats in het zuidoostelijke deel van Menorca. Het dorp staat hoofdzakelijk bekend om zijn zandstrand. De zandstranden bij Punta Prima worden echter wel wat vervuild door de grote hoeveelheden zeewier die hier in het water zitten. Langs het strand loopt een kleine boulevard met verschillende restaurants en barretjes. Niet ver van het strand is een groot gratis parkeerterrein te vinden.
Het mooiste van in Punta Prima is het uitzicht op het eiland Illa de l’Aire. Op dit eiland staat de Faro de Isla del Aire.

Alaior

Het stadje Alaior hoort tot de grotere plaatsen van het eiland. Er wonen in totaal bijna 10.000 mensen. Het meest opvallende bouwwerk van Alaior is de Santa Eulalia. Deze indrukwekkende kerk zie je goed liggen als je over de snelweg langs de stad rijdt en is voor veel toeristen de reden waarom ze het stadje even aandoen. Het centrum van Alaior is compact met enkele winkeltjes en restaurants. Opvallend zijn de kleine bakkerswinkeltjes waar je zelfgemaakte zoetigheden en ijsjes kunt kopen. Binnen de grenzen van de gemeente Alaior is één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Menorca te vinden, de Torre d’en Galmes. In de omgeving van Alaior zijn er verder behoorlijk wat boerderijen te vinden waar de beroemde Mahon kaas gemaakt. Bij de meeste van deze bedrijven zijn kleine winkeltjes te vinden waar je kaas en andere lokale producten kunt kopen.

Sant Lluis

Het dorp en de gemeente Sant Lluis zijn te vinden in het zuidoostelijke deel van Menorca. Het historische centrum van het dorp heeft een opvallend vierkant stratenpatroon. Door dit stratenpatroon lijkt het dorp niet gezellig. De terrassen van de verschillende restaurants en barretjes maken het centrum echter wel gezellig. Belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp zijn het museum dat gevestigd is in de historische molen, de oude kerk en het stadhuis.

Binibequer Vell

Het oude vissersdorp Binibequer Vell is één van de weinige badplaatsen op Menorca die zijn authentieke karakter heeft weten te behouden. De straten van het dorp lijken eerder op een labyrint met overal kleine gangetjes, trappen, tunnels en doorgangen. Dit historische deel van het dorp is niet groot, maar wel groot genoeg om even een half uurtje in rond te dwalen. Rondom het historische centrum zijn er verschillende leuke restaurants en winkeltjes te vinden. In de badplaatsen rondom Binibequer Vell zijn er prachtige stranden te vinden. In het dorpje zelf is er alleen een oude baai waar vroeger de vissersboten aankwamen; tenminste dat is wat ze de toeristen willen vertellen. In werkelijkheid is het dorp pas in 1972 gebouwd. Als voorbeeld voor dit dorp hebben ze zich laten inspireren verschillende oude foto’s van dorpen in de omgeving en in andere delen van Spanje. Een groot deel van oude dorp is momenteel een hotel en ieder huisje is en kamer of appartement.

Cala’n Porter

Cala’n Porter is één van de populairste toeristische badplaatsen in het zuiden van Menorca. De badplaats heeft een prachtig strand dat beschut ligt in een baai. Bij het strand zijn enkele strandtenten en barretjes te vinden. In het dorp zelf zijn er verschillende grotere restaurants te vinden. Dit zijn typische toeristenrestaurants waar het niveau soms wel wat te wensen overlaat.
De bar en club met het mooiste uitzicht van het eiland Cova d’en Xoroi is tevens in Cala’n Porter te vinden. Het is één van de weinige clubs op het eiland en door de dresscode in de avonduren proberen ze het wat exclusiever te houden.

Cala’n Blanes

Cala’n Blanes is een typisch badplaats in het westelijke deel van Menorca. Er zijn hier verschillende grote appartementencomplexen en hotels te vinden met de daar bijbehorende winkelstraten en uitgaansgelegenheden. Er zijn verschillende kleinere stranden te vinden die van alle gemakken voorzien zijn. Vaak kun je vanuit je hotel of appartement vrij gemakkelijk via verschillende trappen bij je strand uitkomen.
Cala’n Blanes ligt op een steenworp afstand van de stad Ciutadella de Menorca. Hierdoor is deze badplaats de perfecte uitvalsbasis voor toeristen die deze stad willen bezoeken.

Serpentona en Cala Galadana

De badplaatsen Serpentona en Cala Galadana liggen in het zuidelijke deel van Menorca en zijn vergroeid met elkaar; enkel een rivier en een baai scheiden de dorpen van elkaar. Beide dorpen staan bekend om hun prachtige stranden. Enkele van de mooiste en drukst bezochte stranden van Menorca zijn te vinden in de directe omgeving van deze plaatsen. De bekendste zijn Cala Macarella, Cala Macarelleta, Cala en Turqueta, Cala Mitjane en natuurlijk Cala Galdana. Al deze stranden liggen verborgen tussen tientallen meters hoge rotsformaties wat voor unieke uitzichten zorgt. Sommige van de stranden zijn alleen te bereiken via een voetpad van enkele kilometers. Vanaf verschillende Miradors heb je een schitterend uitzicht over de twee badplaatsen en de stranden.