Weer en beste reistijd voor Menorca

Menorca heeft net als de rest van de Balearen en het overgrote deel van de landen rondom de Middellandse Zee een mediterraan klimaat. Dit klimaattype wordt sterk beïnvloed door de Middellandse Zee. Deze invloed zorgt er onder andere voor dat er op Menorca zo goed als geen weersextremen voorkomen. In de zomerperiode zal de gemiddelde dagtemperatuur rond de dertig graden Celsius liggen. Dit is tevens de periode met de minste kans op langdurige neerslag. Als er al een buitje valt, zal dit meestal van korte duur zijn. Anders dan bijvoorbeeld Mallorca waait het op Menorca veel minder hard. Dit alles zorgt ervoor dat Menorca het ideale klimaat heeft voor een zomerzonvakantie. In de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur er te laag om als winterzonbestemming te kunnen dienen.Extremen

Dankzij de invloed van de Middellandse Zee op het klimaat op Menorca komen er op het eiland, maar weinig weersextremen voor. Door deze invloed komen er geen grote temperatuurswisselingen voor en liggen de gemiddelde dagtemperaturen er het gehele jaar niet ver uit elkaar. In de wintermaanden kan er in extreme gevallen vorst voorkomen. Sneeuw of ander winterweer is een uitzondering.

Regen

Menorca heeft op jaarbasis maar weinig dagen met neerslag, gemiddeld ongeveer 70 dagen per jaar. Toch liggen de gemiddelde neerslagcijfers er behoorlijk hoog. Het verschil met Nederland is bijvoorbeeld niet erg hoog. Wel zit er een duidelijk verschil in de hevigheid van de buien. De meeste neerslag valt er in de winterperiode, de zomermaanden zijn er bijna droog. Als het regent in Menorca dan is uitkijken, want anders dan in Nederland zijn ze op dit eiland veel minder voorbereid op regen. De afwateringsystemen laten te wensen over en het wegdek kan er behoorlijk glad worden. Gelukkig zal de straat na een bui, in de zomerperiode, door de hogere temperaturen, snel opgedroogd zijn.

Wind

In vergelijking met andere eilanden in de Middellandse Zee valt het qua wind erg mee op Menorca. Wel staat er altijd een licht zeebriesje, maar stevige winden zoals op andere plaatsen voor kunnen komen zal je op Menorca niet gauw tegenkomen. De enige plaats waar het wel altijd stevig waait, is boven de Monte Toro, het hoogste punt van het eiland.

Hitte

In de zomerperiode kan het behoorlijk heet worden op Menorca, temperaturen boven de dertig graden Celsius zijn hier dan eerdere de regel dan de uitzondering. Het is in deze periode verstandig om een zonnebrand met een hoge factor mee te nemen. De populairste stranden op Menorca zijn zo goed als allemaal voorzien van zonnebedjes met daarbij parasols. Hierdoor kun je op het heetst van de dag ook op het strand heerlijk in de schaduw liggen. Is dit nog te warm voor je dan kun je natuurlijk altijd even een duik in de Middellandse Zee nemen. Mijd op de warmste dagen van het jaar de zon tussen 13:00 en 16:00. Je kunt dan het beste een plekje in de schaduw opzoeken en net als de eilandbewoners een siësta houden.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Menorca zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Menorca. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Menorca